Tandlægerne Østbirk

Tandlægeskræk

Vi har stor erfaring i at håndtere denne situation, så tandbehandlingen kan foregå med mindst muligt ubehag og smerte. Vi tager altid hensyn til dig, så tal med os om det!

Tandlægeskræk eller tandlægeangst?

Er angsten så stor og omfattende, at man udebliver fra de regelmæssige tandlægebesøg eller ikke går til tandlæge, kaldes lidelsen odontofobi. Hos os er du sikker på, at vi tager din angst seriøst. Vi afsætter god tid til dig og presser ikke på med tiltag, som du ikke er klar til. Vi har rigtig god erfaring med at behandlefolk med tandlægeskræk og kan bl.a tilbyde dig beroligende musik, en venlig og rar stemning og evt. en hånd at klemme :-) Hvis din angst er særlig udtalt, kan du få en beroligende tablet før behandlingen.


Kan tandlægeangst for tandbehandling behandles?

Behandling og forbyggelse af angst for tandbehandling bygger på et fortroligt samspil mellem patient og tandlæge. Så forudsætningerne for at kunne hjælpe dig med din tandlægeangst er, at du ønsker at modtage hjælp, og at din tandlæge er i stand til at give dig denne hjælp. Du og din tandlæge bør have de samme grundlæggende indstillinger til at løse problemet. Det er udgangspunktet for de følgende ti gode råd for tandlægeskræk til dig som patient.


10 gode tandlægeskræk råd til patienten


  • Tandlægeangst for behandling har mange udtryksformer og grader. Ofte har angsten noget at gøre med din måde at tænke på. Ved at følge nogle enkle råd kan du aktivt være med til at forhindre, at angsten får overtaget, og i stedet lære dig selv at få det bedre med at gå til tandlæge.
  • For det første skal du erkende din angst og ikke gemme den af vejen. Det er ikke flovt at være bange. Der er mange, der har det på samme måde som dig.
  • Vælg en tandlæge, som du har sympati for, og som har forstand på behandling af mennesker med angst for tandbehandling. Fortæl, hvorfor du er bange, og hvad du er bange for. Hvis tandlægenikke forstår dine problemer, så skift tandlæge.
  • Forbered dig til tandlægebesøget ved at indøve afspændingsøvelser, som du også skal bruge under behandlingen. Prøv eventuelt også, om musik kan hjælpe dig. Det kan være speciel musik til afspænding eller bare din egen musik, som du kan få indspillet og tage med til behandlingen.
  • Mød altid veludhvilet og afstresset op til behandling. Vælg helst behandlingstider om formiddagen og kom i god tid (5-10 minutter før).
  • Få regelmæssige og hyppige konsultationer hos tandlægen. Helst hver tredje måned, så du kommer ind i en god rytme. Overhold mødetidspunkterne fra gang til gang og meld ikke afbud!
  • Stil krav til tandlægen. Lav en aftale om, hvad behandlingen skal omfatte, hvordan den skal forløbe, hvor meget det haster, og hvor meget den skal koste.
  • Sørg for at få de pauser under behandlingen, som du behøver. Fortæl tandlægen, hvis du er/bliver bange, og hvis det gør ondt. Hvis du fx. sveder i hænderne, så bed om en serviet og få dem tørret.
  • Hvis det gør ondt, så bed om en lokalbedøvelse. Det kan også være nødvendigt at få et beroligende middel inden behandlingen.
  • For nogle mennesker kan det være en hjælp at følge med i behandlingen. Du kan derfor godt bede tandlægen om et håndspejl, hvis du gerne vil se, hvad der bliver lavet.


        Spørg altid, hvis der er noget i behandlingen, du ikke forstår, eller noget, du vil vide nærmere besked om.